Привържениците на Ливърпул, които ще пътуват за реванша от Шампионската лига срещу Рома в Рим, са изложени на „огромен риск“. Това обяви Д-р Джеф Пиърсън, преподавател по право в университета на Манчестър, който в последните години се занимава с изследване на футболното хулиганство.

Преди първия двубой на „Анфийлд“ фенове на Рома атакуваха привърженици на Ливърпул, като един от тях продължава да бъде в критично състояние в ливърпулска болница. Двамата хулигани, виновни за побоя пък бяха задържани и продължават да лежат в ареста.

Очаква се да има сериозни провокации и по време на реванша в Рим, като от Ливърпул разпространиха специални препоръки за феновете си по време на престоя им в италианската столица.

„Пътуванията до Рим са изключително рискови за английските фенове. Ставали сме свидетели на множество случаи, в които английскитие фенове са били явна цел. До голяма степен те бяха жертви на непровокирани атаки. Повечето от привържениците на Ливърпул са фенове, които имат опит при подобни пътувания, те знаят какво да очакват и как да намалят риска от инциденти. За съжаление няма гаранции, че феновете, които заминат за Рим няма да бъдат изправени пред някакви проблеми“, коментира д-р Джеф Пиърсън.