Милионите привърженици на Ливърпул по света ще изкарат една безсънна нощ, полудели от радост. Техните любимци може и да не ги зарадваха с край на 29-годишната суша без титла във Висшата лига, но им поднесоха трофея от Шампионската лига. 

Това стана след успех с 2:0 над Тотнъм в изцяло английския финал на надпреварата и мърсисайдци за рекорден за тим от Острова шести път триумфираха с най-престижното европейско клубно отличие. Така те са трети в цялата история по този показател след Реал Мадрид и Милан. 

Финалът на "Уанда Метрополитано" не предложи зрелището, на което всички се надяваха, но с оглед на големия залог това беше напълно очаквано. А "червените" стигнаха до успеха след гол от най-бързо отсъдената дузпа във финал на Шампионската лига - още в 23-та секунда реферът Дамир Скомина беше посочил бялата точка, от която Мохамед Салах откри. 

В края Тотнъм се хвърли да изравнява, но беше наказан с втори гол в мрежата си в последните минути, дело на златната резерва на Ливърпул в този турнир Дивок Ориги и феновете на тима запяха песните на победата и своя химн You'll never walk alone. 

Мачът започна по феноменален начин за Ливърпул. Веднага след центъра една дълга топка зад защитата стигна до Садио Мане, който нахлу в наказателното поле и понечи да центрира. Муса Сисока опъна ръката си да даде указания на съотбирниците си как да застанат и топката го уцели. 

Реферът Дамир Скомина не се поколеба да даде най-бързата дузпа във финал на Шампионската лига. Нарушението беше в 21-та секунда, а отсъждането - в 23-та. Зад топката застана Мохамед Салах и с безпощадно изпълнение откри резултата във 2-та минута. 

Финалът между Ливърпул и Тотнъм в снимки

източник: Gulliver/GettyImages

Феновете вече предвкусваха зрелищен сблъсък, но очакванията им преди почивката бяха излъгани. "Шпорите" поеха малко инциативата след това попадение, но освен да задържат топката и да опитват центрирания, не успяваха да затруднят Алисон. 

Грешникът Муса Сисоко отправи първия удар за лондончани в 10-та минута, но топката прелетя високо, високо над вратата. Първата интересна ситуация за мърсисайдци след попадението беше едва в 17-та минута, когато Трент Алекзандър-Арнолд стреля по диагонал на вратата отдясно от около 25 метра, но не намери очертанията ѝ с около метър. 

Последваха равностойни минути и битка в центъра. Ливърпул умело държеше инициативата и диктуваше темпото, макар да не затрудняваше по никакъв начин Юго Лорис. Мърсисайдци изпълниха куп корнери, пробваха и далечни удари, но без успех. 

Тотнъм на свой ред опитваше постепенни атаки, но те бяха твърде нецелесъобразно оръжие срещу добре смазаната защита на съперника. Така на практика пред Алисон не се случи нищо интересно преди почивката или поне не му се наложи да се намесва решително. 

Единственото друго интересно положение до почивката беше в 38-та минута, когато Анди Робъртсън направи 30-метров пробив и стреля от сериозна дистанция, като топката се забиваше под гредата на Лорис, но той умело изби в корнер. И с това се изчерпаха интересните ситуации през крайно постната първа част на битката. 

След почивката нещата не се промениха особено през първата половина на второто полувреме. Играчите на Ливърпул държаха инициативата, а когато Тотнъм атакуваше, липсваше всякаква идея как да бъде затруднен Алисон. 

"Червените" имаха няколко възможности, но центриранията на Анди Робъртсън не намериха в опасна близост и Садио Мане, и Мохамед Салах, а ако го бяха направили, със сигурност щеше да има много главоболия за Лорис, който улови. 

Най-чистата ситуация дойде в 67-та минута, когато пробив на Садио Мане позволи на намерения от него Мохамед Салах да чукне точно пред наказателното поле за Джеймс Милнър, чийто удар обаче мина на няколко сантиметра от дясната греда. 

Видели, че повече нямат какво да губят, играчите на Тотнъм се втурнаха напред.Те организираха хубави атаки, които обаче се рушаха точно преди последния удар. Или когато имаше такъв, той беше твърде слаб или неточен. 

Всъщност, "шпорите" отправиха първия си точен удар чак в 73-та минута, но изпълнението на Деле Али беше твърде слабо, за да затрудни Алисон. А през това време мърсисайдци организираха кинжални контри, но и те не успяваха да затруднят сериозно Юго Лорис. 

В 79-та минута Деле Али беше близо до изравняването, след като от границата на вратарското поле с глава стреля над вратата. Но в следващата минута дойдоха и най-чистите ситуации за лондончани в мача. Тогава първо Хьон Мин Сон стреля от около 25 метра, но Алисон изби. Последва повторна опасност, като топката се озова на крака на Лукас Моура около точката на дузпата, но силният му удар пак беше избит от Алисон. 

В последните минути "шпорите" се хвърлиха напред, защото беше ясно, че предпазливата им игра не водеше до нищо опасно, а изоставането в резултата си оставаше, а загубата приближаваше с методично увеличаваща се скорост. 

В 85-та минута Кристиан Ериксен пропусна да изравни от страхотно положение, като изпълнението му от прекия свободен удар отстрани на вратата беше избит великолепно от Алисон в корнер. След неговото изпълнение топката стигна до Хьон Мин Сон на метър от голлинията, но кореецът стреля над вратата. А на всичко отгоре се оказа и че е бил в засада. 

Дивок Ориги

източник: Gulliver/Getty Images

Всичко свърши само две минути след това. Тогава при един корнер защитата на Тотнъм не се ориентира добре и прати топката при Жоел Матип. Защитникът хитро намери непокрития Дивок Ориги отляво по диагонал на вратата и неговият изстрел се оплете в мрежата до дясната греда и всичко свърши - 2:0!

На практика това беше всичко интересно в този финал, като изключим два опасни удара на Хьон Мин Сон и Хари Кейн в края. Така Ливърпул триумфира за шести път с този трофей, а мениджърът на тима Юрген Клоп най-после спечели отличието след два загубени финала - по един с Борусия Дортмунд и мърсисайдци. 

Ето и съставите на двата отбора: 

Тотнъм: Юго Лорис, Киърън Трипиър, Дани Роуз, Тоби Алдервейрелд, Ян Вертонген, Хьон Мин Сон, Хари Уинкс, Хари Кейн, Муса Сисоко, Деле Али, Кристиан Ериксен;

Резерви: Мишел Ворм, Пабло Гацанига, Девинсон Санчес, Ерик Ламела, Виктор Уанияма, Ерик Дайър, Кайл Уокър-Питърс, Фернандо Йоренте, Хуан Фойт, Серж Орие, Лукас Моура, Бен Дейвис;

Ливърпул: Алисон Бекер, Фабиньо, Върджил ван Дайк, Жоржиньо Вайналдум, Роберто Фирмино, Садио Мане, Мохамед Салах, Джордан Хендерсън, Анди Робъртсън, Жоел Матип, Трент Алекзандър-Арнолд;

Резерви: Симон Миньоле, Саоимин Келехер, Деян Ловрен, Джеймс Милнър, Джо Гомес, Даниел Стъридж, Алберто Морено, Адам Лалана, Алекс Окслейд-Чембърлейн, Джердан Шакири, Дивок Ориги, Райън Брюстър. 


МАЧЪТ НА ЖИВО: 

90+5' - Край на мача! Ливърпул печели за шести път трофея!

87' - ГОЛ ЗА ЛИВЪРПУЛ! Всичко свърши! Дивок Ориги се разписа за 2:0, след като стреля по диагонал отляво в наказателното поле, оставен там непокрит при една лошо изчистена топка и след пас на Жоел Матип прониза мрежата за 2:0. 

85' - Кристиан Ериксен завъртя страхотно един пряк свободен удар встрани от вратата, но Алисон изби в корнер. От него топката стигна до Хьон Мин Сон на метър от голлинията, но кореецът стреля над вратата. 

80' - Най-чистата ситуация за Тотнъм в мача! Хьон Мин Сон стреля мощно от дистанция, но Алисон изби. Топката обаче отново се озова в играч на Тотнъм, като Лукас Моура стреля опасно от около точката на дузпата, но пак Алисон изби. 

79' - Страхотно центриране на Киърън Трипиър в наказателното поле, Деле Али надскочи прекия си пазач, но топката мина над вратата. 

73' - Първи удар в очертанията на вратата за Тотнъм! Едва четвърт час преди края го отправи Деле Али, който се опита да прехвърли Алисон, но твърде слабо и твърде неточно и вратарят улови без проблеми. 

69' - Играчите на Тотнъм поискаха дузпа за игра с ръка на Върджил ван Дайк, но реферът Дамир Скомина не видя такава. 

67' - Най-чистото положение през второто полувреме! Садио Мане направи страхотен пробив и намери Мохамед Салах на границата на наказателното поле. Той чукна леко към Джеймс Милнър, чийто удар мина на 10-ина сантиметра от дясната греда. 

58' - Първи сносен удар от играч на Тотнъм след почивката. Дани Роуз центрира от корнер, Тоби Алдервейрелд скочи най-високо и стреля, но топката прехвърли вратата. 

54' - Последва светкавична контра на Тотнъм, при която Деле Али се озова в наказателното поле, но ударът му отиде право в тялото на защитник на противника. 

54' - Анди Робъртсън центрира превъзходно във вратарското поле, но Лорис улови току пред погледа на Садио Мане, който се готвеше да прати топката в мрежата му. 

53' - Бърза атака на Ливърпул, Мохамед Салах изскочи зад защитата, но в последния момент беше настигнат от Муса Сисоко, който блокира удара му. 

46' - Начало на второто полувреме!

45+2' - Край на първата част! Ливърпул води на Тотнъм с 1:0!

44' - Бърза контра на Тотнъм, но Деле Али пусна твърде лош извеждащ пас за Хьон Мин Сон и ситуацията се размина. 

43' - Поредица ъглови удари пред вратата на Тотнъм, от които не последва нищо опасно за Лорис.

38' - Страхотен пробив на Анди Робъртсън, който пробяга сигурно 30 метра с топка в крака и отправи удар от около 25 метра, но Юго Лорис изби в корнер. След него Салах стреля твърде неточно.  

30' - Битката се пренесе в центъра и рядко се стига до интересни ситуации пред двамата вратари. Отборите опитват предимно далечни удари - без успех. 

17' - Най-после нещо интересно след дузпата. Трент Алекзандър-Арнолд стреля мощно от 25 метра по диагонал на вратата отдясно, но топката прелетя на метър от лявата греда. 

10' - Грешникът Сисоко отправя първия удар към вратата на Ливърпул, но топката лети високо над вратата. 

8' - Тотнъм взе инициативата след гола, стигна до няколко статични положения, но не затрудни Алисон. 

2' - ГОЛ ЗА ЛИВЪРПУЛ! Мърсисайдци повеждат с 1:0 след безпощадно изпълнената дузпа на Мохамед Салах!

1' - Още в 20-та секунда на мача Ливърпул получава дузпа! Садио Мане подаде в наказателното поле, Муса Сисоко игра с ръка и Мохамед Салах ще изпълни дузпата. 

1' - Начало на мача!