Лудогорец победи ЦСКА в пряката битка на върха и почти доведе доскорошния трибой до надбягване с един кон. Въпреки очакванията, че пандемията ще допринесе за промяна във фабулата на повечето европейски първенства, това не се оказа факт. В момента в почти 2/3 от първенствата актуалните шампиони са и водачи.

Подобно на Лудогорец, в още 19 шампионата в Европа с цикъл пролет/есен първенците от последната кампания са на върха. В тази категория попадат, както силни лиги като тези на Германия и Нидерландия, така и по-слаби като азербайджанското, кипърското, словашкото и унгарското.

Интересно е, че шампионите на почти всички балкански страни – Олимпиакос, Сараево, Динамо Загреб, Будучност, Клуж, Цървена звезда и Лудогорец отново водят в класирането.

Все пак има и доста интересни изключения в цяла Европа, където миналогодишните златни медалисти сега сериозно изостават. Антирекордьорите са в Туция, където шампионът Истанбул Б е на 32 точки от лидера Галатасарай и е на 18-ото място, което отрежда отпадане във втора дивизия.

Много интересна е ситуацията в четири от Топ 5 на шампионатите. Във Висшата лига и Серия А те почти сигурно няма да финишират първи. Ливърпул е на шестата позиция с 19 пункта по-малко от безупречния Манчестър Сити.

Ювентус трудно ще стигне до десетата поредна титла, след като сега е на 10 точки от Интер. Пари Сен Жермен изостава само с две от Лил и по всяка вероятност Почетино и компания имат всички шансове да се борят до край.

В Испания пък Реал Мадрид се затруднява сериозно в гонитбата с Атлетико Мадрид на върха.

Друг голям доминатор - Селтик, се прости с първенството, изоставайки на цели 15 точки от Глазгоу Рейнджърс./Мач телеграф