Бившият селекционер на Англия Тери Венейбълс се присъедини към все по-нарастващите критики към мениджъра на Ливърпул Рафаел Бенитес, като обяви, че е било лудост червените шефове да предложат нов петгодишен договор на испанеца.

„Някои казват, че Рафа Бенитес има невероятна липса на късмет през този сезон, заради постоянните контузии на ключовите му звезди”, пише в коментарната си рубрика в „Сън” Венейбълс, който познава добре и футболът в Испания, където бе треньор на Барселона в продължение на три сезона.

„Той страда и от непрекъснатите разправи между двамата американски собственици Том Хикс и Джордж Джилет. Не получава парите, за да купи играчите, които иска. И дори инцидентът с плажната топка в Съндърленд. Привържениците на Рафа настояват, че късметът като цяло не се усмихва на треньора. Аз обаче не мога да подкрепя това виждане. Футболът никога не би трябвало да се оставя на шанса.”

„Раба обаче е голям късметлия. Когато Рафа подписа новия си петгодишен договор през март, той не само спечели от лотарията, той направо удари джакпота.”

„Няма съмнение, че той свърши много работа откакто пое тима през юни 2004 година. Той вдъхна нов живот на Анфийлд, убеди преследваният от Челси Стивън Джерард да остане и спечели Шампионската лига при незабравими обстоятелства в Истанбул през първия си сезон. Уоу!.”

„Той използва този успех следващата година, побеждавайки Уест Хем след дузпи на финала за Купата на Англия и тогава през 2007- а изведе клуба до друг финал в Шампионската лига – този път загубен от Милан в Атина.”

„През следващия сезон не бе спечелен трофей, нито през по-следващия и между другото той се провали при опита си да привлече Гарет Бари от Астън Вила.”

„През миналото първенство Ливърпул финишира на втори, след Манчестър Юнайтед. Клубът „възнагради” Бенитес с този нов договор, който го обвърза с клуба до 2014 година.”

„Аз съм за това, клубовете да се обвързват с мениджърите си. Стабилността и продължителността е сигурен път към успеха, освен ако нямаш мощта на парите на Роман Абрамович.”

„Трябва обаче да се зададе въпроса защо шефовете на Ливърпул дадоха петгодишен договор на мениджър, който не успя да спечели титлата и би могло да се каже, че отвя шансовете да я спечели през миналия сезон със скандалните си гръмки изказвания.”

„Сега обвинението продължава, след като сега четвъртото място се смята за успех. Преди години само титлата беше измерител.”

„Аз бях уволнен от Барселона, защото финиширах втори две години, след като бях спечелил Примера дивисион. Ако бях на поста сега, това вероятно би било смятано за триумф.”

„Твърде много отбори от Висшата лига се задоволяват, просто ако финишират в топ 4. Изключение прави Челси. Аврам Грант беше уволнен, след като изведе сините до вторите места във Висшата лига и Шампионската лига.”

„Представете си, ако той беше в Ливърпул? Сигурно биха му удължили договора, но втори най-добър или четвърти най-добър изглежда е достатъчно на Анфийлд в тези дни.”

„Както вървят нещата, Ливърпул дори може и да не влезе в четворката този сезон и те трябва да обвиняват само себе си, след като осигуриха спокойствие на мениджъра си с петгодишен договор”, пише още Тери Венейбълс за Рафа Бенитес и Ливърпул.