Ливърпул официализира привличането на новия си спортен директор – Ричард Хюз. Работата на британеца на „Анфийлд“ ще започне от 1-и юли 2024, а мнозина привърженици на славния английски отбор се питат каква е портфолиото на Хюз до този момент.

44-годишният бивш полузащитник работи една декада в Борнемут на позицията технически директор. „Черешките“ го назначават през 2014-а година поради силните му взаимоотношения с тогавашния мениджър Еди Хау, който го познава още от тийнейджър, а по-късно играят и за първия отбор на Борнемут.

През 2002-а година обаче двамата биват трансферирани в Портсмут, където се срещат с тогавашния български национал – Светослав Тодоров. Година по-късно пък става връзката с настоящия директор по футболните въпроси в Ливърпул – Майкъл Едуардс, който започва работа на „Фратън Парк“ като аналитик за представянето на тима.

Светльо Тодоров играе пет години за Портсмут след трансфера му от Уест Хем Юнайтед през 2002-а и вкарва 33 гола в 77 мача за тима от южна Англия.

Светослав Тодоров преминава в Лестър

Хау прекарва голяма част от двете си години в Помпи в лазарета и това го кара тогава да обмисли какво трябва да бъде бъдещето му след края на футболната му кариера. Точно в този момент той и Хюз се сближават с Майкъл Едуардс. Макар професионалните им пътища да се разделят през следващите сезони, те остават свързани заради естеството си на работа.

Като спортен директор на Ливърпул, Едуардс по-късно продаде от "Анфийлд" Джордан Айб, Брад Смит и Доминик Соланке на тима от южния бряг, който беше предвождан от Еди Хау като треньор, докато Ричард Хюз беше технически директор. Хари Уилсън от мърсисайдци също се развиваше една година под наем на „Вайталити Стейдиъм“.

Gulliver/GettyImages
10 снимки

Еди Хау напусна Борнемут през 2020-а година след изпадане от Висшата лига, но Ричард Хюз остана на работа. Оттогава той все повече и повече започна да оперира на общия европейски пазар. През годините някои имена в Борнемут приковават вниманието – Иля Забарни беше взет от Динамо Киев, докато Милош Керкез беше привлечен от АЗ Алкмаар, като към двамата сега има интерес от някои от водещите клубове на континента.

През годините Ричард Хюз е набелязвал за трансфер в Борнемут футболисти като Джо Гомес, Андрю Робъртсън, Алисон Бекер и Върджил Ван Дайк. Известен факт е, че всички те сега са основни стълбове в защитата на 19-кратния английски шампион, но Хюз не е могъл да се пребори поради по-малките финансови условия на „черешките“.

Със сигурност Хюз пристига на „Анфийлд“ с големи очаквания, а колаборацията с Майкъл Едуардс може да даде преведе нужното спокойствие у привържениците на Ливърпул след напускането на Юрген Клоп в края на този сезон. Именно това ще е голямата цел пред двамата - кой да бъде наследник на треньора, роден в Щутгарт...