Ливърпул победи Уулвърхемптън с 2:1 на „Молиню“ и излезе на върха на класирането във Висшата лига с 15 точки, оставяйки Арсенал и Манчестър Сити на едно равнище с 14.

Срещата започна с натиск от Уулвърхямптън, но Ливърпул успя да поведе в добавеното време на първата част благодарение на гола на Конате. Въпреки че Уулвърхямптън изравни в 56-ата минута с гол на Аит-Нури, Ливърпул получи дузпа след фаул на Семедо. Мохамед Салах реализира дузпата и донесе победата на мърсисайдци.

Gulliver/GettyImages
19 снимки

Изненадващо, срещата започна по-добре за Уулвърхемптън, като те контролират притежанието на топката през първите 10 минути. Белгард дори отправи удар към вратата на Ливърпул, но Алисон успя да спаси без проблеми.

В 22-рата минута добро подаване намери Матеуш Куня на границата на наказателното поле, и той реши да отправи удар към левия ъгъл на вратата. Вратарят на Ливърпул, Алисон с впечатляваща реакция успя да улови топката в последния момент, предотвратявайки гола и запазвайки равенството в мача.

След този момент Ливърпул увеличи натиска и започна да владее повече топката, но без сериозна опасност пред вратата на домакините. 

В 32-рата минута Ливърпул получи пряк свободен удар, който предостави идеална възможност за Александър Арнолд. Той застана зад топката и отправи мощен удар, но вратарят на Уулвърхямптън бе на точното място и успя да спаси.

Най-голямата опасност в мача дойде в 39-ата минута, когато Вирджил ван Дайк направи невероятно подаване, което намери Доминик Собослай в наказателното поле. Всички на стадиона вече бяха готови да отпразнуват гола, но вратарят на Уулвърхямптън демонстрира уникален рефлекс и предотврати сигурен гол. 

Ливърпул повежда в резултата с 1:0 в добавеното време на първата част. Конате се възползва от перфектно центриране на Диого Жота, издигна над защитата на Уулвърхямптън и с мощен удар с глава прати топката в мрежата. Голът дойде в идеалния момент, добавяйки допълнителна увереност на Ливърпул преди почивката.

В началото на второто полувреме Ливърпул получи отлична възможност да удвои аванса си. След неразбирателство в защитата на Уулвърхямптън, топката попадна в краката на Мохамед Салах на ръба на наказателното поле. Египтянинът стреля мигновено, но топката премина на сантиметри от левия страничен стълб.

В 56-ата минута на мача, Ливърпул допусна шокираща грешка, която доведе до изравнителен гол за Уулвърхямптън. Ибрахима Конате беше сигурен че топката ще излезе в аут, спря да играе, но тя се озова в Райън Аит-Нури, който я прати неспасяемо в мрежата. Резултатът вече е 1:1.

Нелсон Семедо направи груба грешка, задържайки съперник и попречвайки му да достигне до топката в наказателното поле, което доведе до категорично отсъденото нарушение от съдия и дузпа за Ливърпул.  Мохамед Салах се нагърми с изпъленнието и отново показа своята безупречна техника, след като изпълни дузпата с прецизност. Египтянинът прати топката в десния ъгъл, оставяйки вратаря Сам Джонстън без никакъв шанс да реагира и резултатът вече е 1:2.

В 68-ата минута Матеуш Куня от Уулвърхямптън показа изключителни умения, преминавайки между двама защитници. Нападателят реши да опита късмета си с удар от ръба на наказателното поле, но топката премина опасно близо до лявата греда и излезе в аут.

В 78-ата минута Къртис Джоунс от Ливърпул пропусна чудесна възможност да поведе отбора си напред. След като му беше оставено много пространство, той отправи силен удар от ръба на наказателното поле, който летеше право към долния десен ъгъл на вратата. Вратарят на Уулвърхямптън обаче се прояви с брилиантна реакция и спря удара, като предотврати гола.

4 минути по-късно Мохамед Салах отправи прецизно подаване в наказателното поле на Уулвърхямптън, но защитата на домакините успя да пресече топката.

FT! Уулвърхемптън - Ливърпул 1:2

0:1 Конате 45+3'

1:1 Нури 56'

1:2 Салах 61' (д)

Стадион: Молиню Стейдиъм

Рефер: Антъни Тейлър

Състави:

Уулвърхямптън: Джонстън, Аит-Нури, Андре, Белгард, Буено, Гомеш, Куня, Ларсен, Лемина, Семедо, Тоти

Треньор: Гари О'Нийл

Ливърпул: Алисон, Арнолд, ван Дайк, Гравенберх, Диас, Диого Жота, Конате, МакАлистър, Робъртсън, Салах, Собослай

Треньор: Арне Слот