Мохамед Салах. Това е човекът, превърнал се в социално явление. Футболистът на Ливърпул е боготворен в Египет. Там играчът помага на бедните, строи школи и обединява цялата страна. Но влиянието му е много по-голямо. Вече се простира в цяла Англия.

Мохалед Салах премина в Ливърпул през 2017 година и промени отношението към исляма в Мърсисайд. Доказателства за това представят дори учените.

Immigration Policy Lab е голяма международна група от преподаватели и студенти от университетите в Станфорд и Цюрих, които изучават имиграционната политика. Те събират данни по темата, водят социологически проучвания и правят анализи на тази база. Целта е да се намери решение за проблемите с бежанците в света.

Относно Салах и начинът, по който вече възприемат египтяните и мюсюлманите в Ливърпул и на Острова, учените казват:

С пристигането на Мохамед Салах в Ливърпул количеството на престъпления на базата на екстремизъм в графство Мърсисайд е спаднало с 18,9%. За анализа е използвана информация от 25 полицейски департамента. В изследването не са взети под внимание увеличаването на престъпленията, свързани с наркотици и нарушение на обществения ред.

От Immigration Policy Lab са анализирали 15 милиона поста в Twitter след появата на Мохалед Салах в Ливърпул. Количеството на антимюсюлманските коментари от страна на феновете на мърсисайдци са намалели два пъти (от 7,2% до 3,4%). При останалите привърженици от Висшата лига е точно обратното – увеличили са се.

От Immigration Policy Lab са се допитали до 8 хиляди фенове на Ливърпул и са направили заблючение, че заради нападателя привържениците са започнали да се интересуват повече за исляма. Важен показател са промюсюлманските скандирания от трибуните на „Анфийлд”. По оценката на изследователите, личността на Салах и откритостта му към вярата помага за разбирането на мюсюлманството в европейското общество.