Лидерът в Англия Ливърпул записа една от може би най-ценните си победи в хода на кампанията, надвивайки с 2:1 при визитата си борещия се до самия край Уулвърхемптън в зрелищен мач от 24-ия кръг на Премиър лийг. Така европейският клубен шампион в 40-и пореден мач вече е непобеден в шампионата на Англия, приближавайки се до невероятни рекорд, записан от Арсенал в началото на този век. Капитанът Джордан Хендерсън даде превес на мърсисайдци в седмата минута, но постепенно хората на Ешпирото Санто заиграха добре. Втората част бе адски силна за тях, като в 52-ата минута Раул Хименес се разписа, спирайки серията от седем поредни „сухи” мрежи за тима на Юрген Клоп и изравни.

Гостите обаче не се подадоха на амбицията на „вълците” и в 83-ата минута Роберто Фирмино маркира 14-ата поредна победа за Ливърпул в Премиър лийг.  По този начин Ливърпул записа 67 точки във временното класиране, като отново се „изтегли” на 16 пред втория Манчестър Сити, след като отделно „червените” са и с мач по-малко.

Хората на Нуно Ешпирито Санто останаха на седмо място и са с 34 точки, на шест зад четвъртия Челси.


Мениджърът на Уулвс Ешпирито Санто излиза със същите 11 в тази среща, както и срещу Саутхемптън в последния мач от лигата. Има обаче две промени на пейката, като Уили Боли и Диого Жота са там на мястото на Бруно Жордао и Оскар Буур.

Юрген Клоп също не променя своя избор на фона на предходния мач срещу Манчестър Юнайтед, спечелен с 2:0. Фабиньо отново остава на резервната скамейка, докато с него е също наскоро възстановения Жоел Матип.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tonight’s team to face @wolves 🟠🔴 #LFC

A post shared by Liverpool Football Club (@liverpoolfc) on

Още в четвъртата минута дойде първата по-добра възможност пред двата отбора. Джо Гомес фаулира Адама Траоре вляво и топката бе центрира след свободен удар. Тя бе насочена към Педро Нето, който обаче не отправи удар и кълбото бе изчистено от отбраната на мърсисайдци. В ответната атака Ливърпул направи бързо нападение, а Окслейд-Чембърлейн подаде за Фирмино, който пък пусна за Салах, за да може капитанът Коуди да фаулира египтянина пред наказателното поле на "вълците". Фаулът бе изпълнен от Александър-Арнолд, но стената на Уулвс изчисти в ъглов удар.

Е, при него Александър-Арнолд центрира феноменално топката на първа греда за Джордан Хендерсън, който бе оставен непокрит и след рикошет в рамото му топката влетя във вратата на Руи Патрисио. Това е 22-ата асистенция на английския краен бранител от старта на сезон 2018/19, като през този сезон Александър-Арнолд е с десет подавания, довели до гол. Единствено атакуващият полузащитник на Манчестър Сити Кевин де Бройне е пред него през тази кампания (15).

Уулвърхемптън изпусна страхотен шанс да изравни резултата в 11-ата минта. Рубен Невеш центрира топката на задната греда за Мат Дохърти, който не бе в засада, а защитата на Ливърпул го остави сам. Той стреля, ала топката профуча край страничния стълб на Алисон Бекер. В 18-ата минута Садио Мане центрира повече от добре за Мохамед Салах, като топката премина край няколко бранители на „вълците”. Салах овладя и не понечи да стреля, финтирайки Коуди, но топката му дойде доста назад. Все пак удар бе отправен, но бранител на домакините постави крак на пътя на топката.

В 22-ата минута Садио Мане взе топката в здраво единоборство с Рубен Невеш и взе чисто топката, но португалският халф на Уулвс пристъпи лошо с левия си крак и остана да лежи на терена. Все пак след намесата на лекарския щаб играчът се оправи и продължи игра. В 32-ата минута при "строежа" на една от атаките на Ливърпул Садио мане се контузи, а на негово място влезе Такуми Минамино. Така новият японец в Ливърпул направи своя дебют в Премиър лийг.

66 снимки

Седем минути преди края на първото полувреме топката стигна в наказателното поле за Раул Хименес, Той бе покрит от Джо Гомес, но бутна топката надясно и отправи удар, но ходът на топката бе встрани край десния стълб на Алисон. В 43-ата минута пък поредното стабилно представяне на Ван Дайк в защита предотврати тук да стане първият точен удар за "вълците", които за край на частта наложиха траен натиск.

В добавеното време време на първата част Мохамед Салах пое топката през средата и напредна мощно към наказателното поле, след което отправи удар, но безценен шпагат на юношата на Ливърпул - Конър Коуди, отърва "вълците" от втори гол в срещата.

Две минути след старта на втората част Адама Траоре сбърка при изнасянето на топката, а Салах открадна и стреля много силно по диагонала, но Патрисио спаси своите. В 51-ата минута дойде пореден удар на Мо Салах, този път с десния крак, но доброто позициониране на португалския страж предотврати опасноста. 

В ответната атака шеметна контраатака на "вълците" доведе до гол в 51-ата минута. Тогава Александър-Арнолд увисна вдясно, а Адама Траоре напредна и вдигна топката за Раул Хименес. Мексиканският нападател застана между Джо Гомес и Александър-Арнолд и с глав изравни резултата, спирайки серията на Ливърпул от седем поредни "сухи мрежи". Това бе и първият точен удар за домакините в мача.

След час игра Роберто Фирмино направи голям пропуск. Първо Такуми Минамино стреля, а топката се отби в бранител на Уулвс. Руи Патрисио скочи към долния си десен ъгъл, но кълбото отиде в Роберто Фирмино. Бразилският нападател отправи удар, но вместо в опразнената част от вратата запрати топката към Патрисио, който улови – тук Уулвс може да се каже, че оцеля. В 65-ата минута звездата на Уулвс Адама Траоре отново изтормози отбраната на Ливърпул отдясно и отправи свиреп удар, но вездесъща проява на Алисон не даде обрата за домакините. В 68-ата минута Раул Хименес избяга от засадата и напредна към вратата на Ливърпул диагонално. Мексиканецът стреля силно, но бразилският вратар на гостите с лице отби топката встрани.

В 70-ата минута за пореден път Уулвс не изнесе добре топката, а Салах отне. Той можеше да комбинира спокойно с Окслейд-Чембърлейн вляво, но егоизмът на египтянина си каза думата и стреля, но топката отиде аут. В 82-ата минута Роберто Фирмино получи топката на границата и се обърна. Тя рикошира в бранител на Уулвс, но се отби в крака на бразилеца и тя остана под негов контрол. Той стреля, но с десния крак някак Патрисио изби в ъглов удар.

Етапният натиск на европейския клубен шампион даде резултат в 84-ата минута. Тогава Мохамед Салах прибра топката в себе си и започна да финтира половината отбор на Уулвс. Накрая върна за Хендерсън, който с пас по земя видя Фирмино. Бразилецът се поправи за грешката си по-рано и с безкомпромисен шут с левия крак матира Патрисио - 2:1.

Изключителен, изключителен шанс изпусна Уулвърхемптън във втората минута на добавеното време. Александър-Арнолд остана под центрирана топка, а Хименес овладя добре. Той подаде за резервата Жота, който стреля от броени метри, но над напречната греда. Това бе и последният щрих от срещата, като сега за "червените" предстои мач от ФА Къп срещу Шроузбъри Таун, докат ангажиментите на Уулвс са изцяло върху Висшата лига, като предстои визита на "Олд Трафорд" на Ман Юнайтед.


Стартови състави на двата отбора:

Уулвърхемптън (3-4-3): Руи Патрисио – Ромен Саис, Конър Коуди /к/, Леандър Дендонкер – Джони, Рубен Невеш, Жоао Моутиньо (87' - Гибс-Уайт), Мат Дохърти – Нето (77' - Диого Жота), Раул Хименес, Адама Траоре 

Мениджър: Нуно Ешпирито Санто

Ливърпул (4-3-3):  Алисон Бекер – Трент Александър-Арнолд, Джо Гомес, Върджил Ван Дайк, Андрю Робъртсън – Джордан Хендерсън /к/, Джорджинио Вайналдум, Алекс Окслейд-Чембърлейн (70' - Фабиньо) – Садио Мане (32' - Минамино), Мохамед Салах (85' - Ориги), Роберто Фирмино

Мениджър: Юрген Клоп.