Президентът на УЕФА Александър Чеферин критикува мениджърите на Ливърпул и Манчестър Сити Юрген Клоп и Хосеп Гуардиола заради оплакванията им, че има прекалено много мачове.

„Лесно е да се напада ФИФА или УЕФА, но нещата са прости. Ако играеш по-малко, получаваш по-малко пари. Тези, които трябва да се оплакват, са работници във фабрики, които получават по 1000 евро на месец“, каза Чеферин в интервю за „Гадзета дело Спорт“, цитиран от Telegraph.bg.

Относно броя на мачовете, той заяви, че големите първенства трябва да намалят броя на отборите си, както и че трябва да се премахнат турнири като Купата на лигата в Англия:

Gulliver/GettyImages
98 снимки

„Всеки иска повече мачове за купи, но никой не се отказва от нищо. Клубовете искат в групите на Шампионската лига да има по 10 мача, сега ще имат по 8. Вътрешните първенства трябва да са с по 18 отбора, но президентите не са съгласни. Те трябва да разберат, че и две домашни купи са прекалено много.“

Президентът на УЕФА коментира и промените в Шампионската лига, които влизат в сила от 2024 година:

„Днес можеш да прогнозираш кой ще играе на осминафиналите още след жребия в групите. В бъдеще, големите клубове ще се срещат по-често, по-малките ще имат повече шансове да се класират напред и в груповата фаза ще има борба докрай. Ще бъде страхотно“.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

Чеферин отвърна и на критиките относно създаването на Лигата на конференциите:

„Някакъв гений беше казал, че това е безполезна купа. Видяхте какъв беше финалът между Рома и Фейенорд. Беше като финал на Лига Европа. Същият гений протестира за това, че финалът бил на много малък стадион. Но истинският гений е Жозе Моуриньо, той беше развълнуван, когато говорих с него след финала.“

92 снимки

Чеферин не пропусна да критикува и президентите на Ювентус и Реал Мадрид Андреа Аниели и Флорентино Перес заради Суперлигата. Турнирът се разпадна, но Юве, Реал и Барселона все още държат на проекта и заведоха дело в Съда на Европейския съюз относно монопола на УЕФА върху европейския футбол. Чеферин обясни, че не е говорил с Аниели, с когото бяха много близки преди, от април 2021. С Перес му се наложи да говори покрай финала в Шампионската лига между Реал Мадрид и Ливърпул.

„С Аниели – нищо, с Перес се срещнах, трябваше да уважа протокола. УЕФА не е моя собственост, така че стояхме близо един до друг на финала в Шампионската лига, след това го поздравих. УЕФА не е монополист. Клубовете могат да решават дали да са включени или не, дали да играят в нашите турнири или да организират свои. Но в този случай, не трябва да играят в нашите турнири, това е логиката, нали? Суперлигата е мъртва, защото никой не искаше да участва в нея. Виждам само трима души, които са ядосани на всички останали и ги дават на съд, но сега всичко свърши.“