Трансферът на Матайс де Лихт в Ливърпул изглежда все по-малко вероятен. Една от основните причини за това е, че осъществяването му преминава през разкъсване на сегашната финансова структура в отбора.

Не е тайна за никого, че агентът на звездата от Аякс – Мино Райола, се опитва да извлече абсолютния максимум за своя клиент от битката между 6 европейски гранда, сред които попада и актуалният шампион на Европа. Според някои издания Райола счита „Анфийлд” за перфектната дестинация пред 19-годишния бранител, още повече, че това би събрало Де Лихт с Върджил ван Дайк. В момента двамата са титулярната централна двойка защитници за Холандия.

Проблемът за Ливърпул е, че желанието на Райола върви и с конкретно искане – младият холандец да стане най-високоплатеният футболист в цялата история на клуба. Това показват сравненията, ако се съпоставят предложените на играча лични условия от Манчестър Юнайтед и Пари Сен Жермен. „Червените дяволи” са готови да плащат на таланта по 236 хиляди паунда седмично, докато ПСЖ вдига мизата до 256 хиляди.

В Ливърпул в момента най-високото възнаграждение е това на Мохамед Салах – 200 хиляди паунда на седмица. Ван Дайк пък прибира по 150 хиляди седмично. Ако Ливърпул реши да плаща по повече на Де Лихт само и само за да го привлече, то ще трябва да помисли и за подобряване личните условия на двамата играчи, които имаха ключови роли за триумфа в Шампионската лига. Подобен ход не е в стила на собствениците от „Фенуей Спортс Груп”, които имаха да се справят с тежко финансово наследство след придобиването на клуба от предишните собственици Том Хикс и Джордж Джилет през 2010 година. Оттогава досега Джон Хенри и неговите сътрудници наложиха стриктна финансова дисциплина.

Освен всичко друго на „Анфийлд” взимат под внимание и факта, че имат обещаваща опция за дългосрочен партньор на Ван Дайк в лицето на Джо Гомес. Английският национал е едва на 22 години и през първата част от сезон 2018/2019 беше несменяем титуляр до фрактурата си на крака.

Още по темата:

КАС развърза ръцете на Мино Райола

Леонардо не просто се завръща в ПСЖ, идва с Де Лихт

Ван Гаал: Мисля, че Де Лихт ще пасне идеално на Сити

Де Лихт все още загадъчен: Имам няколко опции пред себе си