След всеки кръг в края на сезона във Висшата Лига се правят прогнози за спечелването на титлата. И ако мнението на анализаторите и специалистите може да бъде наречено субективно, то това на компютрите изглежда доста интересно, защото би следвало да е лишено от емоции.

Снимки: Gulliver/GettyImages
81 снимки

Компютърът на най-голямата аналитична и статистическа компания за процесите във футбола OPTA е наричан често Суперкомпютър. До петък фаворит за спечелване на трофея бе Ливърпул. Шансовете на мърсисайдци бяха оценявани на 45%. Следваха Манчестър Сити с 33.6 и след това Арсенал с 21.4%.

Мачовете от уикенда обаче промениха това подреждане.

Вече фаворит е Манчестър Сити с 39.7%, следва Ливърпул с 31.3% и последен продължава да бъде Арсенал, но вече с 29%. Интересното е, че реалното класирането е точно обратното – водят „артилеристите“, след тях са мърсисайдци и трети е съставът на „гражданите“. Но и трите тима са събрани в рамките на 1 точка.

Как работи този Суперкомпютър?

- Моделът за прогнозиране на Opta оценява вероятността отборите да завършат на всяка позиция в състезанието. Следователно можем да видим колко успешен ще бъде сезонът на даден отбор, независимо дали става въпрос за шансовете му за изпадане или за титлата.

- Моделът оценява вероятността за изхода на всеки мач (победа, равенство или загуба), като използва класацията на Opta Power Rankings, както и допълнителна информация за исторически и скорошни представяния на отборите.

- Моделът отчита силата на противниците, като използва тези вероятности за краен изход от мача и симулира оставащите двубои в съответното състезание хиляди пъти. Анализирайки резултата от всяка от тези симулации, моделът може да види колко често отборите завършват на всяка позиция в лигата, за да създаде окончателните очаквания.