Отборът на Аталанта разби Ливърпул с 3:0 на "Анфийлд" в първи двубой от четвъртфиналната фаза на Лига Европа. Два гола за "бергамаските" вкара Джанлука Скамака, а крайният резултат оформи Марио Пашалич в 83-ата минута. 

Мърсисайдци бяха напълно неузнаваеми, допускайки много грешки в защита, както и при изнасянето на топката. В играта на "червените" имаше много брак, докато италианският тим изигра страхотен двубой и заслужено взе аванс преди реванша следващата седмица.

Ливърпул - Аталанта

източник: Sofascore

В 3-ата минута гостите изпуснаха страхотен шанс. След настъпилия хаос в наказателното на мърсисайдци топката стигна до Пашалич, който обаче от близо не успя да реализира. Вратарят на Ливърпул успя бързо да скъси разстоянието, а в крайна сметка топката срещна главата му и излезе. 

Две минути след това напрежението се прехвърли в половината на италианския тим. Харви Елиът бе намерен отдясно, а той върна към Алексис Мак Алистър. Аржентинецът стреля от движение, но изпълнението му прелетя над вратата на Аталанта. 

Гостуващият отбор създаде още една добра атака в 12-ата минута. Де Кетеларе бе намерен във вътрешността на наказателното на "червените", но вместо да завършва сам отклони назад с петичка. Последва удар на Тюн Копмайнерс, който обаче бе блокиран. 

Три минути след това Къртис Джоунс пусна отличен извеждащ пас към Дарвин Нунес. Уругваецът остана лице в лице с вратаря Мусо, който излезе напред. Нападателят на мърсисайдци копна топката покрай стража, но не уцели вратата.

Gulliver/GettyImages
18 снимки

В 26-ата минута топката стигна до Харви Елиът след центриране на Цимикас. Англичанинът стреля с левия крак и завъртя кълбото отлично, но то срещна първо напречната греда, а след това и десния страничен стълб на вратата и излезе.

Две минути по-късно Дарвин Нунес проби отлично отдясно, навлезе в наказателното и центрира. Къртис Джоунс пое и шутира, търсейки далечния горен ляв ъгъл на вратата, но изпълнението му не бе точно. 

В 38-ата минута "бергамаските" излязоха напред в резултата. Запакоста проби по десния фланг и с хубав пас по земя намери свободния Скамака, който стреля. Стражът на Ливърпул не успя да улови топката и тя попадна в мрежата му.

В продължението на първата част Копмайнерс бе изведен очи  очи с Келъхър, който обаче скъси дистанцията бързо и спаси с тяло удара на нидерландеца.

За старт на второто полувреме Юрген Клоп направи три смени - Доминик Собослай, Андрю Робъртсън и Мохамед Салах се появиха в игра.

В 52-ата минута Ван Дайк стигна до центриране от корнер и стреля с глава, но встрани от целта. Две минути след това Копмайнерс стреля от пряк свободен удар от трудна позиция, но Келъхър внимаваше и улови.

Малко след това Салах получи в наказателното, но изстрелът му бе блокиран. Топката обаче остана в египтянина, който шутира веднага повторно, а Хуан Мусо трябваше да се намеси чудесно, за да запази преднината на Аталанта.

В 61-ата минута "бергамаските" удариха за втори път. Де Кетеларе получи отдясно и изпрати страхотно центриране към Скамака, който бе сам в наказателното на мърсисайдци. Нападателят завърши с едно докосване и удвои преднината на гостите.

Десетина минути по-късно Джо Гомес опита с шут извън пеналтерията, но ударът му мина встрани от вратата на Аталанта. В 77-ата минута бранителят отново си опита късмета с изстрел от сериозна дистанция, а топката прелетя високо над напречната греда.

Две минути след това Робъртсън се включи отлично в атаката на мърсисайдци, след като направи двойна комбинация със съотборник. Последва пас на шотландеца към Салах в наказателното, който не сгреши отблизо. Радостта на домакините обаче продължи много кратко, тъй като бе отсъдена засада.

В 83-ата минута Собослай подари топката на Скамака, който я прокара до Едерсон. Бразилецът стреля, а Келъхър се справи с неговия удар, но топката стигна до Пашалич, който я добави в мрежата за 3:0.

FT / Ливърпул - Аталанта 0:3

0:1 Джанлука Скамака 38'

0:2 Джанлука Скамака 61'

0:3 Марио Пашалич 83'

Стартовите състави на двата отбора:

Ливърпул: Келъхър, Гомес, Конате, Ван Дайк, Цимикас, Ендо, Джоунс, Мак Алистър, Елиът, Гакпо, Нунес

Аталанта: Мусо, Джимсити, Запакоста, Руджери, Хиен, Де Кетеларе, Де Роон, Пашалич, Копмайнерс, Мораеш, Скамака